Bebek Beslenme Rehberi

Bebek Beslenme Rehberi

Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin, annenin kendi sütüdür. Anne sütü hasta ve prematüre yeni doğanlar da dahil, tüm bebekler için tercih edilen gıdadır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişirler. Mikroplu hastalıklara yakalanmazlar ve bebeklik döneminden sonrada daha az hastalanırlar. Ayrıca annenin bebeğini emzirmesi ile anne bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi ve bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır.

Ancak anne sütü bebeğin beslenmesi için her zaman yeterli olmayabilir. O zaman bebeği, hekimin tavsiye edeceği anne sütüne yakın nitelikler taşıyan bir mama ile beslemek gerekebilir.

 

EK BESİNLERE GEÇİŞ;

Ek besinlere bebeğin kilo artışına göre 4-6 aylar arasında başlanabilir. Anne sütü ek besinlerle birlikte 1 – 1,5 yaşına kadar verilmelidir. Anne sütü yeterli ise ilk 6 aydan önce ek gıdalara başlanması tercih edilmez.

 

Ek besinler verilirken dikkat edilecek hususlar;

Besinler kaşıkla yada fincanla az miktarda verilmeli,

  • Yeni besinler bebek aç iken ve gündüz öğününde denenmeli,
  • Herhangi bir besine intoleransı gözleyebilmek için besinlere teker teker ve ufak miktarlarda (1-2 çay kaşığı) başlanır ve miktar her gün arttırılır.  Yeni bir ek besin birkaç gün arayla eklenir.
  • Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralıklarla tekrar denenir.
  • Tuzlu, baharatlı ve alerji yapma olasılığı yüksek olan besinler bebeklere verilmez.
  • Katı besinler bebeğe verilmeye başlandığında bebek dili ile itebilir bu doğal bir tepkidir.

EK BESİNLERE GEÇİŞ SÜRESİNDE BEBEKLERİN BESLENME PROGRAMI ;
 

Ek besinlere bebeğin kilo artışına göre 4-6 aylar arasında başlanabilir. Anne sütü ek besinlerle birlikte 1 – 1,5 yaşına kadar verilmelidir. Anne sütü yeterli ise ilk 6 aydan önce ek gıdalara başlanması tercih edilmez.

 

Ek besinler verilirken dikkat edilecek hususlar;

  1. Besinler kaşıkla yada fincanla az miktarda verilmeli,
  2. Yeni besinler bebek aç iken ve gündüz öğününde denenmeli,
  3. Herhangi bir besine intoleransı gözleyebilmek için besinlere teker teker ve ufak miktarlarda (1-2 çay kaşığı) başlanır ve miktar her gün arttırılır.  Yeni bir ek besin birkaçgün arayla eklenir.
  4. Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralıklarla tekrar denenir.
  5. Tuzlu, baharatlı ve alerji yapma olasılığı yüksek olan besinler bebeklere verilmez.
  6. Katı besinler bebeğe verilmeye başlandığında bebek dili ile itebiliri bu doğal bir tepkidir.

 

Meyve Suyu ve Püresi ; (Saat 10:00-11:00)

İlk başlanacak gıda meyve suyudur.Elma,havuç,şeftali,armut ilk tercih edilen meyvelerdir. Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Tülbentle süzülerek ilk günlerde suyu verilir. Önce 2-3 tatlı kaşığı ile başlayarak arttırılır ve bebeğin alabileceği miktarlara kadar çıkılabilir. Meyve suyuna alıştıktan sonra (1-2 hafta) pürelere geçilir. Cam rendede rendelenerek hazırlanır ve az miktarda başlanarak giderek arttırılır.

 

Portakal, mandalina gibi meyveler asitli  ve gaz yapabildiğinden, muz ve kivi ise allerjen olması sebebi ile 6.- 7. aydan sonra dikkatle verilmelidir.

 

Sebze Çorbası ve Püresi ; (Saat 12:00-14:00 arası).

Meyve sularına başladıktan 1-2 hafta sonra sebze çorbalarına geçilir. 1-2 tatlı kaşığından başlayarak yavaş yavaş arttırılır. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır.

 

İlk günler 1 su bardağı suda ½ havuç, ½ patates, 1 çay kaşığı pirinç haşlanır. Tel süzgeçten hiç ezmeden yalnız suyu bir kaba alınarak 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır, giderek arttırılır. Birinci haftadan sonra haşlanan sebze çorbası çatalla ezilerek verilmeye başlanır.

 

İkinci haftadan sonra her 2-3 günde bir yeni sebze ilave edilir. (2-3 yaprak maydanoz, kabak,ıspanak,semizotu, ilerleyen aylarda kereviz, brokoli, bezelye)

 

Daha sonraki günlerde haşlanan sebze püresine 1 çay kaşığı irmik ilave edilip 5dk daha pişirilerek verilir.  

 

Dördüncü haftada aynı şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytinyağı(bazı günler terayağ), bir köfte kadar kıyma (2 kere çekilmiş dana kıyma) ilave edilerek, hepsi haşlanarak verilir.

 

6.aydan itibaren sebze pürelerine tavuk eti katılır.(haftada 1-2gün)

 

7. ve 8. aylarda öğlen sebze püresi olarak dolma, kıymalı sebze yemekleri, ızgara köfte başlanabilir.

 

9. ayda kuru baklagiller besinlere eklenebilir. Dana ve kuzu karaciğeri üzerindeki zarı çıkartıldıktan sonra yağsız tavada veya haşlanarak pişirilir, püre haline getirilerek sebze püresine ilave edilir. İlk 5 günde 1 çay kaşığı başlanarak 5 çay kaşığına çıkartılır. (Ayda 2 kereden fazla verilmez.)

 

 

Yoğurt ; (Saat 15:00-16:00)

Genellikle ikindi öğünü olarak verilir. Evde taze mayalanış olarak tercih edilir, sade yemeyen bebekler için 1-2 dilim meyve eklenmelidir.

 

Muhallebi;
Anne sütü yetersiz ve gece doymayan bebeklere akşam yatmadan önce verilir. İki şekilde hazırlanır. Formül sütler ile muhallebi ;250ml su, 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak kısık ateşte boza kıvamına getirilir, ocaktan alınarak 6 ölçek formül mama ilave edilerek verilir. İnek sütü ile muhallebi: 250ml süt, 3 tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı şeker ile hazırlanır.Ancak ileri aylarda inek sütüne geçtikten sonra tercih edilmelidir.

 

Muhallebi yerine endüstriyel unlu besinlerde verilebilir.

 

Kahvaltı; (Sabah 06:00-08:00 arası)

6.aydan itibaren kahvaltıya başlanabilir. İlk olarak yumurta katı olana kadar haşlanır.Nohut büyüklüğünde yumurta sarısı ile başlanarak takip eden günlerde miktarı azar azar arttırıp bir yumurta sarısının tamamı verilir. Proteinden zengin beslenen bebeklerde yumurtanın haftada 2-3 kez verilmesi yeterlidir. Yumurtanın beyazı 1 yaşından önce verilmemelidir.

 

Akşamları suya konulmuş, tuzu alınmış beyaz peynir de miktarı ve artışı aynı şekilde planlanarak verilir. (3x3cm)

 

Kahvaltı tek tek de verilebilir yada bir miktar formül mama içinde hazırlanabilir. Ayrıca içine yarım dilim ekmek içi katılır. İlerleyen aylarda içine bir çay kaşığı bal veya reçel eklenebilir.